Kulinarny powrót do przeszłości
Smaki z dzieciństwa mają duże podłoże psychologiczne. Utożsamiamy je z bezpieczeństwem, radością, rodzinnymi chwilami czy zapachem przypraw i ziół unoszącym się w kuchni. Im wyraźniejszy jest ten obraz lub zapach, tym odczucia są silniejsze i żywsze. Dlatego odpowiednia szczypta ziół potrafi nadać potrawie nie tylko głębi smaku, ale także przenieść nas w czasie. Właśnie taką kompozycją może zaskoczyć nas Perfekcyjna Sucha Krakowska, czy Sucha Myśliwska od firmy Olewnik.
Sentyment do smaków z przeszłości to nie tylko siła przyzwyczajenia, czy preferencje naszych kubków smakowych. Człowiek uczy się postrzegania smaków z upływem lat. Niektórzy twierdzą, że zmienia się ono diametralnie nawet co kilka lat. Duże znaczenie mają także uwarunkowania genetyczne – to co jedli nasi rodzice lub potrawy, jakie spożywała matka w trakcie ciąży. Jednak bez względu na wszystkie te czynniki, każdy z nas z radością powraca do smaków sprzed lat.