Jest to potrawa kuchni brytyjskiej, bardzo tam popularna i smaczna. Dzisiaj prezentujemy nieco ulepszoną wersję. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej
- 200-300 g. pieczarek
- 1 szalotka
- garść drobno posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka masła
- 150 g. boczku w plastrach
- 1 ciasto francuskie
- 1 żółtko
przyrządzanie:
- polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem,
- rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło,
- pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę,
- na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły na siebie,
- rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie zwinąć w folię, wstawić do lodówki na około dwie godziny,
- schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem,
- włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra/dół.
wyłożyć na talerz, zostawić, żeby odpoczęło około 10 min.
- następnie pokroić na plastry, polędwiczka powinna być lekko różowa, podawać z puree i surówką.