Soczysty i bardzo aromatyczny przepis na pieczeń ze schabu, o smaku żurawiny i musztardy. Bardzo ciekawe połączenie, idealny pomysł na niedzielny obiad!
składniki:
- 1 porcja schabu bez kości, około 1,5 kg
- 1 opakowanie suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki musztardy Dijon
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki zimnej wody
przyrządzanie:
- mięso umyj, wytrzyj, nasmaruj solą i pieprzem
- Podsmaż na 2 łyżkach oleju, na rozgrzanej patelni,
- Składniki na marynatę połącz razem i odstaw na chwilę do lodówki (bez wody)
- Po 15 minutach nasmaruj marynatą mięso
- Naczynie do zapiekania posmaruj 1 łyżką oleju
- Wstaw pieczeń, przykry szczelnie, dolej wody
- Piecz około 1,5 h w temperaturze 170 stopni