To świetna propozycja na obiad. Sos borowikowy, który otula polędwiczkę wieprzową nadaje jej niesamowitego smaku.
składniki:
- 8 borowików
- 2 średnie cebule
- śmietanka 30%, około 800 ml
- masło
- sól, pieprz
- 4 polędwiczki wieprzowe
przyrządzanie:
- Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy poszatkowane cebule oraz borowiki pokrojone w plasterki i lekko podsmażamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał.
- Polędwiczki myjemy, czyścimy i kroimy na 4 równe części każdą. Posypujemy przyprawą. Smażymy na suchej patelni, lub na elektrycznym grillu. Podajemy polane sosem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















