Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo – pieprzowym

Polędwiczki wieprzowe często goszczą na Twoim stole? Jeśli tak, to nie w takim wydaniu. Pyszny sos śmietanowo - pieprzowy jest magicznym dodatkiem, całkowicie odmieniającym smak tej potrawy. Na pewno posmakują wielbicielom ostrej kuchni.

eat-505746_1280

liczba porcji:

2 osoby

składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • odrobina pieprzu kolorowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa

przyrządzanie:

  • Polędwiczki kroimy na plastry, które lekko rozbijamy. Posypujemy je pieprzem i solą.
  • Podsmażamy polędwiczki z obu stron na patelni. Po zdjęciu z patelni kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelnię (wykorzystujemy tę, na której smażyliśmy mięso) dodajemy łyżkę masła i mąki oraz śmietanę (trzeba cały czas mieszać żeby się nie ścięła, ogień też nie może być za duży), mieszamy wlewamy wodę, mieszamy i dodajemy musztardę pieprz czarny i kolorowy. Cały czas mieszamy.
  • Wkładamy mięso i dusimy na niewielkim ogniu.
  • Po około 20 minutach mięso jest gotowe,
  • Podawać z ziemniakami, polane sosem i udekorowane ziarenkami pieprzu.

 

Sprawdź też inne przepisy na obiady! (zobacz tutaj)