Chcesz gotować, jak najlepsi szefowie kuchni? Pascal Brodnicki, znany kucharz, poleca swoje autorskie danie. Z jego wskazówkami, wykonanie go jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.
składniki:
- polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki - 2 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 60 mililitrów
- młode ziemniaki pokrojone na pół - 8 sztuk
- cebula cukrowa pokrojona w piórka - 2 sztuki
- jabłka pokrojone w ósemki - 2 sztuki śliwki wędzone - 400 gramów
- zielona pietruszka posiekana - 0.5 pęczków
- rozgniecione ząbki czosnku w łupinie - 2 sztuki
- świeży rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
przyrządzanie:
1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
2. Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
3. Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu – 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!