Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami – przepis PASCALA

Chcesz gotować, jak najlepsi szefowie kuchni? Pascal Brodnicki, znany kucharz, poleca swoje autorskie danie. Z jego wskazówkami, wykonanie go jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami

składniki:

  • polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 60 mililitrów
  • młode ziemniaki pokrojone na pół - 8 sztuk
  • cebula cukrowa pokrojona w piórka - 2 sztuki
  • jabłka pokrojone w ósemki - 2 sztuki śliwki wędzone - 400 gramów
  • zielona pietruszka posiekana - 0.5 pęczków
  • rozgniecione ząbki czosnku w łupinie - 2 sztuki
  • świeży rozmaryn, gałązka - 1 sztuka

przyrządzanie:

1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.

2. Podsmaż z każdej strony polędwiczki.

3. Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.

4. Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu – 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!

ZOBACZ TEŻ: Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina