Orientalne połączenie kokosa i kurczaka to nasza dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. Warto się przekonać, bo to danie jest baaardzo smaczne!
składniki:
- duża (podwójna) pierś z kurczaka
- mąka pszenna
- mleko - 1/2 litra
- jajka - 2
- wiórki kokosowe - 1 opakowanie
- olej do smażenia
- sól/pieprz
- curry
- 1/2 szklanki bułki tartej
przyrządzanie:
- Kurczaka myjemy i czyścimy.
- Mięso kroimy w małe paseczki, posypujemy je solą, pieprzem i curry, odstawiamy na 10 minut.
- Do miseczki wsypujemy mąkę z 3 łyżkami wiórek kokosowych i z 1/2 łyżeczki curry. Do innej miseczki wrzucamy jajka i dokładnie mieszamy je z mlekiem, do trzeciej miski wsypujemy resztę wiórek kokosowych i około pół szklanki bułki tartej.
- Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
- Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Zobacz też przepis na: Ruskie pierogi jak u babci