Przepis kulinarny na efektowne ciasto. Przygotowanie tego deseru jest pracochłonne, ale efekt jest zdumiewający. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Polecamy ten przepis na duże przyjęcia!
Składniki na kruche ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Składniki na masę pomarańczową:
- 5 pomarańczy (średniej wielkości)
- 1 cytryna
- 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
- 100 g masy marcepanowej
Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Z 2 pomarańczy i cytryny otrzeć skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować blenderem (nie musi powstać z tego mus – ważne, by były bardzo drobne części). Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 60 minut, by zrobiła się z nich konfitura – masa zgęstnieje, woda wyparuje. Pod koniec gotowania wsypać galaretkę cytrynową. Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
Kandyzowane plasterki pomarańczy:
- 3 pomarańcze
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę – lub nawet trochę dłużej – pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia.