Pomarańczowe puree na bazie dwóch rodzajów ziemniaka. Idealne jako dodatek obiadowy. Piękny kolor to sprawa batatów i szczypty kurkumy.

składniki:
- 2 bataty
- 6 większych ziemniaków
- spora łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta imbiru
- szczypta kurkumy
przyrządzanie:
- Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.
- Dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
- Odcedzamy. Ucieramy tłuczkiem na jednolitą masę.
- Dodajemy masło oraz przyprawy i ponownie ucieramy.
- Podajemy jako dodatek do obiadu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














