Piękny kolor, przyjemny smak pomarańczy. Taki właśnie jest nasz krem do wypieków na słodko. Przepis banalny, sprawdzona receptura.
składniki:
- pół litra mleka
- 150 g cukru
- pół łyżeczki kurkumy
- 90 g mąki
- pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 całe jajko, 1 żółtko
- otarta skórka z pomarańczy
przyrządzanie:
- Mleko rozdzielić na dwie części. Jedną wlać do garnka, dodać skórkę z pomarańczy i zagotować. Odstawić na moment.
- Pozostałe mleko wlać do miski, dodać do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Gotową masę przelewać bardzo powoli do gotującego się mleka i energicznie mieszać.
- Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje i zrobi się całkowicie gładka.
- Krem pozostawić do wystudzenia.
- Zimny krem można zmiksować z odrobiną masła, aby miał jeszcze bardziej gładką konsystencję.