Wątróbka to bardzo zdrowe i smaczne danie. Podajemy przepis na wątróbkę z pomidorkami koktajlowymi
składniki:
- 800 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 listki laurowe
- 50 ml wytrawnego wina białego
- 100 ml bulionu mięsnego
- 500 g wątróbki cielęcej
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Pomidorki oczyścić, umyć i przekroić na pół. czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. na tłuszcz wsypać czosnek, krótko dusić. Dodać liście laurowe i pomidorki, całość smażyć około 3 minuty. Warzywa zalać winem i bulionem, dusić na niedużym ogniu około 10 minut.
- wątróbkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z żyłek i błon, pokroić w plastry. Następnie oprószyć mąką, nadmiar maki strząsnąć. Resztę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Na tłuszcz włożyć plastry wątróbki, smażyć 3-4 minuty z każdej strony.
- Pomidorki doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażoną wątróbkę także doprawić solą i pieprzem, wyłoży na talerz, dodać porcje duszonych pomidorków.