Próbowaliście kiedykolwiek rybnego gulaszu? Jeżeli nie, to najwyższy czas, by to zrobić. A z naszym przepisem z pewnością wam wyjdzie smakowity obiad!
składniki:
- 600 g filetów z dorsza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 duże kleiste ziemniaki
- 1 żółta papryka
- kilka gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- 400 g pomidorów w puszce
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 cukinie
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
przyrządzanie:
Cebulę drobno siekamy, selera kroimy w plasterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 8 minut. Dodajemy uprzednio pokrojone w kostkę marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz tymianek. Smażymy kolejne 5 minut, aby warzywa lekko się zrumieniły. Następnie do warzyw wlewamy pomidory z puszki oraz 2-3 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z fasolką szparagową do podgotowanego gulaszu. Po 3 minutach na warzywach układamy filety z dorsza, patelnię przykrywamy i podgrzewamy przez 15 minut. Gulasz podajemy obficie posypany pietruszką.