Bardzo ciekawa propozycja na zapiekankę- pomidory zapiekane z mozzarellą

składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 cebulki ze szczypiorem
- kilka listków bazylii
przyrządzanie:
- Pomidory umyć, wykroić stwardniałe nasady szypułek, pokroić w plastry. Mozzarellę dokładnie osączyć, pokroić w plastry.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w niej na przemian plastry pomidorów i mozzarelli. Czosnek obrać, pokroić w plastry, rozłożyć na serze i pomidorach. Następnie wyłożyć pesto.
- Całość skropić oliwą, doprawić sola i pieprzem. Wstawić do piekarnika na środkową półkę, zapiekać 12- 15 minut.
- Cebulki oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w krążki, posypać nimi gotową zapiekankę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














