Bardzo ciekawa propozycja na zapiekankę- pomidory zapiekane z mozzarellą
składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 cebulki ze szczypiorem
- kilka listków bazylii
przyrządzanie:
- Pomidory umyć, wykroić stwardniałe nasady szypułek, pokroić w plastry. Mozzarellę dokładnie osączyć, pokroić w plastry.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Formę do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w niej na przemian plastry pomidorów i mozzarelli. Czosnek obrać, pokroić w plastry, rozłożyć na serze i pomidorach. Następnie wyłożyć pesto.
- Całość skropić oliwą, doprawić sola i pieprzem. Wstawić do piekarnika na środkową półkę, zapiekać 12- 15 minut.
- Cebulki oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w krążki, posypać nimi gotową zapiekankę.