Dziś świętujemy odzyskanie przez Polskę niepodległości! Warto, więc na tę okazję upiec wyjątkowe ciasto. Najlepiej w patriotycznych barwach. Oto prosty, ale efektowny sernik biało-czerwony.

składniki:
- Składniki na masę serową:
- 500g sera twarogowego do sernika
- 40g cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- 50ml wody
- 250g truskawek
- galaretka truskawkowa +200ml wody
przyrządzanie:
Jak przygotować masę serową?
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, w misce umieszczamy ser, cukier i aromat waniliowy, miksujemy, na koniec małym strumieniem dodajemy całkowicie rozpuszczoną żelatynę.
- Masę przekładamy do tortownicy (20cm). Wkładamy formę do lodówki.
Czas na masę truskawkową!
- Torebkę galaretki rozpuszczamy w 200ml gorącej wody.
- Owoce wkładamy do blendera i robimy mus, pod koniec dodajemy przestudzoną galaretkę.
- Gotową masę wylewamy na stężałą masę serową.
- Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













