Nam najczęściej kojarzą się z wypadami nad morze. Za to Amerykanie pochłaniają je na śniadanie. O czym mowa? Oczywiście o słodkich i chrupiących gofrach? Masz ochotę na słodkie śniadanie? Zaskocz rodzinę i zaserwuj im pyszne gofry.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
przyrządzanie:
- Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
- Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.
- Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).
- Rozgrzej gofrownicę.
- Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.
- Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.
- Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.