Fale dunaju tu klasyka wśród serników. To czekoladowe ciasto z masą budyniową i dodatkiem wiśni. Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis.
składniki:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 150 ml oleju,
- 150 ml mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 200 g sera waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka,
- 350 g wiśni
- 400 ml mleka,
- budyń waniliowy w proszku,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 250 g masła
przyrządzanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać ją do ciasta na przemian z mlekiem. Cały czas miksować.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do blaszki przelać jasne ciasto, na górę rozłożyć ciemne, a na wierzch wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą. Odstawiać do ostudzenia. Do budyniu dodać ser.
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać ostudzony budyń i cały czas miksować. Dolewać stopniowo sok z cytryny, miksować.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem budyniowo-serowy, wstawić do lodówki by się ochłodził i stężał.