Znamy triki prosto od naszych babć na najlepsze ciasto drożdżowe. Zastosuj je podczas następnego pieczenia, a zobaczysz sporą różnicę w smaku i konsystencji.
5 porad, by nasze ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze
1. Jeżeli ciasto drożdżowe nam już dostatecznie wyrosło, przykryjmy je pergaminem. Po upieczeniu będzie jeszcze lepsze!
2. Kruszonka na cieście drożdżowym będzie bardziej chrupiąca, jeśli od razu po upieczeniu skropimy ją lekko zimną wodą.
3. Zaraz po upieczeniu, ciasto należy niezwłocznie wyjąć z piekarnika.
4. Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeżeli na kilka godzin przed pieczeniem doda się żółtka utarte z odrobiną soli.
5. Jeżeli twoje ciasto drożdżowe już jest nieświeże, polej je mlekiem i włóż na chwilę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.