Portugalska zupa marchewkowa to ciekawy pomysł na coś nowego w kuchni. Kilka składników i smaczny obiad mamy w garści.

składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 marchewek
- 2 liście laurowe
- przyprawy do smaku
- tymianek
przyrządzanie:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz liście laurowe przez 10 minut
- Marchew obierz, pokrój w talarki, a następnie smaż chwilę na oliwie
- Zalej wodą i gotuj, aż marchew będzie miękka
- Dopraw solą, pieprzem, zmiksuj blenderem na gładko
- Na sam koniec posyp tymiankiem, można zaprawić śmietaną
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














