
Proste i zarazem atrakcyjne danie z porów - do przygotowania przez cały rok.
przepis z kuchni: belgijskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 pory
jajko
1 szklanki mąki
4-5 łyżek wody
sól
pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Pory umyć, oczyścić, odciąć zielone końcówki. Jajko rozmieszać z mąką i wodą, mocno przyprawić do smaku solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać olej. Pory dokładnie maczać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z oleju na sicie, wyłożonym papierowym ręcznikiem.
uwagi:
Podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami. Pory dobrze komponują się z frytkami albo ryżem na sypko.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













