Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Postny kapuśniak

Małopolska, postna zupa z kiszonej kapusty o zadziwiająco bogatym smaku

przepis z kuchni: polskiej

czas: 2 godziny

liczba porcji: 4

składniki:
200 g kiszonej kapusty
2 cebule
mały seler
po 1 marchewce i pietruszce
4 - 5 suszonych grzybów
8 - 10 jagód jałowca
po kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 łyżki konfitury ze śliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć, zalać szklanką wody i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wyjąć je z wywaru, pokroić w paski.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach zalać ok. 2 litrami zimnej wody i gotować do miękkości warzyw (ok. 1 godzinę). Wywarem z warzyw zalać posiekaną kapustę, dodać pokrojone grzyby oraz wywar z grzybów. Gotować kolejne 40 minut, następnie dodać konfiturę ze śliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.

uwagi:
Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżeczki mąki.