Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Potrawka warzywna z pieczarkami, natką pietruszki i koperkiem.

Nie masz pomysłu na obiad? Masz juz dość gotowania ciągle tego samego? Mam dla Ciebie świetny przepis na potrawkę warzywną z pieczarkami, natką pietruszki i koperkiem.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 5 małych ząbków czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 20 dkg szpinaku
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek koperku
  • 80 dkg małych ziemniaków

Przygotowanie:

Czosnek obieramy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy 100 ml wody, dodajemy masło i obrany czosnek. Całość solimy i gotujemy ok. 20 min na średnim ogniu. Natkę opłukujemy, osuszamy , odrywamy listki i drobno siekamy. Połowę natki dodajemy do ziemniaków. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w szerokie plasterki. Dymki czyścimy, kroimy na cząstki. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i dobrze odsączamy na sitku. W garnku , mocno rozgrzewamy oliwę , wkładamy przygotowane warzywa i pieczarki i dusimy na małym ogniu około 5 min. Całość oprószamy mąką, krótko zasmażamy nie przerywając mieszania. Podlewamy białym winem i gotujemy 10-15 minut. Potrawkę warzywną przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy pozostałą natkę i posiekany koperek.
Gotowe danie podajemy na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.