Dla zabieganych, dla wegetarian, dla wszystkich miłośników prostego a pożywnego jedzenia. Oto potrawka z ryżu z warzywami. Przygotujecie ją błyskawicznie. Smacznego!
składniki:
- woreczek czarnego ryżu
- żółta papryka
- szczypiorek
- garść pestek słonecznika
- garść pestek z dyni
- garść kiełków lucerny
- mały ogórek kiszony
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- łyżka oliwy z oliwek
- garść kukurydzy z puszki
przyrządzanie:
- Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika i pestki dyni.
- Pokrój paprykę w kostkę.
- Ogórka w kostkę.
- Kiedy ryż ostygnie, połącz go z przyprawami, kiełkami, papryką, ogórkiem, kukurydzą. Dodaj też łyżkę oliwy z oliwek.
- Przełóż dobrze wymieszaną masę do małej miseczki. Uformuj odpowiedni kształt.
- Na wierzch podaj posiekany szczypiorek.