Proste i szybkie w przygotowaniu danie z królika. Nadaje sie doskonale na każdy obiad.
Składniki:
- 1 królik
- 250 g szynki wędzonej
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml rosołu
- 1 łyżeczka mąki
- sok z cytryny
- 150 g małych pieczarek
- 1 łyżka drobno posiekanej
- natki pietruszki
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sprawionego królika umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i posolić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, opłukać, duże pokroić na pół.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć królika i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, pieczarki. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać wino i rosół. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do potrawki. Włożyć natkę i dusić przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z zielonym groszkiem i ryżem.