Przyjemna w zapachu potrawka, bardzo smaczna
składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki startej skórki i soku z cytryny
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 kalarepy
- cebula
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 150 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki gęstej śmietany
przyrządzanie:
- Filety pokroić w cienkie plastry. Skórkę i sok z cytryny wymieszać z pieprzem i tymiankiem. do marynaty włożyć mięso, odstawić na ok. 10 minut.
- Warzywa oczyścić. Kalarepy pokroić na plastry grubości około pół cm. Cebule posiekać, pomidorki przekroić na pół.
- Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Smażyć około 3 minuty na rozgrzanym oleju, często obracając. Wyjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Do tłuszczu po mięsie dodać masło, roztopić, zeszklić na min cebule. Dodać kalarepę, dusić około 3 minuty. Wlać bulion, gotować na średnim ogniu około 5 minut. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać mięso i pomidory, podgrzać.