Czy to jest wykonalne? Powidło śliwkowe bez dodatku cukru? Tak, to jest wykonalne i smakuje pysznie. Zapraszamy do testów!
składniki:
- 4 kg śliwek dobrej jakości
- pół szklanki wody
- sok z połówki cytryny
przyrządzanie:
- Owoce dokładnie wymyj, usuń z nich pestki i przekrój na połówki
- W tym przepisie najlepiej sprawdzi się garnczek z grubym dnem
- Dodaj do śliwek wody, soku z cytryny i przykryj gar, a następnie duś tak owoce ponad 1 h
- Owoce puszczą sok, wtedy odkryj przykrywkę i smaż je jeszcze przez około 2,5 h
- Co jakieś 15 minut mieszaj, aby się nie przypaliły
- Po tym czasie odstaw i pozostaw na noc
- Następnego dnia dalej smażymy około 2 godziny
- Mieszam regularnie.
- Odstawiamy ponownie na całą noc.
- Trzeciego dnia podgrzewamy do czasu, aż masa będzie idealnie gęsta.
- Wrzące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Odstawiamy do góry dnem