Babciny przepis na konfiturę ze śliwek i fig. Sprawdzony, niezawodny i bardzo ekspresowy.

składniki:
- pół litra suszonych śliwek
- 10 fig
przyrządzanie:
- Figi i śliwki gotuj w naczyniu z grubym dnem, pod przykryciem, aż staną się miękkie.
- Wody ma być minimalna ilość, tylko tyle, aby owoce się nie przypalały od spodu.
- Następnie całość miażdżymy tłuczkiem do mięsa i rozcieramy przez sito na powidło.
- Można też podawać miazgę bez przecierania, ale po usunięciu pestek.
- Takie powidło stanowi idealny dodatek do chleba i przekąsek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














