Państwo Środka słynie ze zdecydowanych smaków, uzyskiwanych dzięki starannemu doborowi składników i przypraw. Chińczycy duży nacisk kładą również na jakość wykorzystywanych produktów. Daj się zainspirować ich aromatyczną kuchnią, wykorzystując przepis na pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia po chińsku.
Kurczak jest elementem wielu tradycyjnych chińskich dań, bez których mieszkańcy Państwa Środka nie wyobrażają sobie udanej uczty. Dodatek charakterystycznych dla tej części świata składników, takich jak pędy bambusa, suszony imbir, sezam, sos sojowy oraz fasola mung sprawiają, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli użyjesz ich do przygotowania delikatnej piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, danie zyska nie tylko walory smakowe. Będzie również, w myśl filozofii chińskiej kuchni, korzystne dla zdrowia.
składniki:
- 1 czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski
- 1 małą marchew pokrojoną w słupki
- 1 łodygę selera naciowego pokrojoną w słupki
- 1 łyżkę oleju sezamowego
- 1 łyżkę ziaren sezamu
- 100 ml sosu sojowego lub słodkiego sosu chili
- 100 g ugotowanego makaronu gryczanego
- 2 główki kapusty pak choi
- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w paski
- 2 posiekane cebule dymki ze szczypiorem
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 4 łyżki sosu miodowo-sojowego lub słodkiego sosu chili
- garść kiełków fasoli mung
- garść orzechów nerkowca
- sok z 1 limonki
- ½ łyżeczki imbiru suszonego
- ½ łyżki pasty sambal oelek
przyrządzanie:
Cebulę obsmażyć na rozgrzanym oleju z kolorową papryką, marchewką oraz selerem. Chrupiące jarzyny przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć zamarynowaną pierś Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Gdy się zrumieni, dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz kapustę pak choi, sos sojowy (ew. słodki sos chili), kiełki fasoli, orzechy i makaron gryczany. Delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć na talerz. Aromatycznego fileta kurczaka posypać szczypiorem oraz ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym lub słodkim sosem chili.
Smacznego!