Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Poznaj smaki Orientu – Kurczak Zagrodowy po chińsku

Państwo Środka słynie ze zdecydowanych smaków, uzyskiwanych dzięki starannemu doborowi składników i przypraw. Chińczycy duży nacisk kładą również na jakość wykorzystywanych produktów. Daj się zainspirować ich aromatyczną kuchnią, wykorzystując przepis na pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia po chińsku.

Kurczak Zagrodowy po chińsku

Kurczak jest elementem wielu tradycyjnych chińskich dań, bez których mieszkańcy Państwa Środka nie wyobrażają sobie udanej uczty. Dodatek charakterystycznych dla tej części świata składników, takich jak pędy bambusa, suszony imbir, sezam, sos sojowy oraz fasola mung sprawiają, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli użyjesz ich do przygotowania delikatnej piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, danie zyska nie tylko walory smakowe. Będzie również, w myśl filozofii chińskiej kuchni, korzystne dla zdrowia.

składniki:

- 1 czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski

- 1 małą marchew pokrojoną w słupki

- 1 łodygę selera naciowego pokrojoną w słupki

- 1 łyżkę oleju sezamowego

- 1 łyżkę ziaren sezamu

- 100 ml sosu sojowego lub słodkiego sosu chili

- 100 g ugotowanego makaronu gryczanego

- 2 główki kapusty pak choi

- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w paski

- 2 posiekane cebule dymki ze szczypiorem

- 2 rozgniecione ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju arachidowego

- 4 łyżki sosu miodowo-sojowego lub słodkiego sosu chili

- garść kiełków fasoli mung

- garść orzechów nerkowca

- sok z 1 limonki

- ½ łyżeczki imbiru suszonego

- ½ łyżki pasty sambal oelek

przyrządzanie:

Cebulę obsmażyć na rozgrzanym oleju z kolorową papryką, marchewką oraz selerem. Chrupiące jarzyny przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć zamarynowaną pierś Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Gdy się zrumieni, dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz kapustę pak choi, sos sojowy (ew. słodki sos chili), kiełki fasoli, orzechy i makaron gryczany. Delikatnie wymieszać, a następnie przełożyć na talerz. Aromatycznego fileta kurczaka posypać szczypiorem oraz ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym lub słodkim sosem chili.

Smacznego!