Ciąg dalszy naszego cyklu, w którym prezentujemy popularne lub mniej znane przyprawy, ich właściwości, zastosowania i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Przed Wami – szafran!
Przykładowe danie z szafranem: Klasyczna paella z owocami morza
Składniki:
- oliwa do smażenia
- 5 posiekanych strąków szerokiej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kałamarnica, oczyszczona i pokrojona w plasterki
- 1 duży pomidor
- 8 krewetek
- sól do smaku
- 4 duże omułki
- 10 małży
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 400 g krótkoziarnistego ryżu
- 1 litr bulionu rybnego
- szczypta szafranu
- 4 langusty
- 4 krewetki tygrysie
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- W dużej lub specjalnej patelni do paelli rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła jej dno. Dodaj fasolkę, czosnek, kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
- Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj 8 małych krewetek i smaż przez 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty, a następnie odstaw z ognia.
- W międzyczasie dobrze rozgrzej suchy rondelek. Wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełóż na talerz i powtórz proces z małżami (zachować sos). Małże odłożyć na bok.
- Patelnię postaw z powrotem na ogniu i podgrzej, aż zacznie delikatnie bulgotać. Dodaj paprykę, ryż . Całość zalej bulionem rybnym. Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, przy czym staraj się nie poruszyć ryżu. Dodaj pozostałe owoce morza i sos z małży.
- Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Potrawy nie należy mieszać! Ryż wolno będzie wchłaniał bulion rybny, sprawdzaj, żeby się nie rozgotował!
- Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i przykryj czystą ściereczką. Odczekaj około 20 minut, aż cały sos się wchłonie.
- Podaj prosto z patelni z cząstkami cytryny.