Spróbujesz je raz, a już nigdy nie będziesz chciał jadać innych szaszłyków z grilla. Niby wyglądają tak samo, jak te, które robiłeś dotychczas... Jednak za sprawą greckiej oliwy z oliwek i specjalnej mieszanki przypraw, nabierają one niesamowitego smaku i aromatu! Koniecznie wypróbuj.
składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 100 ml oliwy z oliwek
- chili, kolendra, tymianek
- sól do smaku
przyrządzanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój w sporą, równą kostkę, a następnie posól i dostaw na 20 minut. Marynuj mięso przez noc w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do souvlaki.
Wymocz patyczki do szaszłyków przez co najmniej 30 minut w wodzie.
Nałóż mięso na patyczki.
Grilluj ok 10-15 minut w niezbyt wysokiej temperaturze, kilkakrotnie przewracając souvlaki w trakcie. Podawaj skropione oliwą i oprószone suszonym oregano.