Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

3 desery ze ŚLIWKĄ W ROLI GŁÓWNEJ

Trzy pysznie proste desery ze śliwką w roli głównej. Koniecznie przetestujcie i zachowajcie smak lata w słodkich deserach. 

tartaletki-ze-sliwkami

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI 

 

Tego potrzebujesz:

– 30 dag mąki
– 10 dag cukru
– 2 żółtka
– 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
– skórka otarta z cytryny
– 20 dag masła

Obłożenie:
– 70 dag śliwek
– 10 dag orzechów laskowych
– 2 budynie orzechowe lub toffi
– 750 ml mleka
– 8 łyżek cukru
– kostka masła
– 2 łyżki soku z cytryny

 

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, obłóż drobno pokrojonym masłem. Siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj skórkę z cytryny, śmietanę i żółtka. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń w folię. Schładzaj około 30 minut.

2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek na tartaletki. Wylep nimi natłuszczone foremki. Ponakłuwaj spody. Piecz na złoto (ok. 15 min) w temperaturze 200 st.

3. Zagotuj 500 ml mleka. W pozostałym rozmieszaj oba proszki budyniowe. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj. Budyń ostudź.

4. Masło utrzyj na puch z dodatkiem połowy cukru. Ucierając, dokładaj po łyżce budyniu. Kremem napełnij tartaletki.

5. Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Zagotuj sok z cytryny z cukrem. Kiedy cukier się stopi, włóż śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj 2 min. Wyjmij, przestudź. Ułóż na kremie, posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz ciastka udekorować bitą śmietaną.

CZYTAJ DALEJ >>>