Masz ochotę na prawdziwie włoską bruschette? Ta przekąska jest niezwykle łatwa do przygotowania, a jej smak jest niepowtarzalny i przywołuje śródziemnomorskie skojarzenia.
składniki:
- pieczywo pszenne
- oliwa
- czosnek
- pomidory
- mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa
- czosnek
- sól i pieprz
przyrządzanie:
1. Czosnek wyciskamy i mieszamy go z oliwą.
2. Pieczywo kroimy na kromki.
3. Smarujemy je oliwą czosnkową z obydwóch stron, rozkładamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-15 min.
4. Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem, wyciskamy 1-2 ząbki czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie.
5. Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut, żeby ser zdążył się lekko roztopić.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















