Masz ochotę na prawdziwie włoską bruschette? Ta przekąska jest niezwykle łatwa do przygotowania, a jej smak jest niepowtarzalny i przywołuje śródziemnomorskie skojarzenia.
składniki:
- pieczywo pszenne
- oliwa
- czosnek
- pomidory
- mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa
- czosnek
- sól i pieprz
przyrządzanie:
1. Czosnek wyciskamy i mieszamy go z oliwą.
2. Pieczywo kroimy na kromki.
3. Smarujemy je oliwą czosnkową z obydwóch stron, rozkładamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-15 min.
4. Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem, wyciskamy 1-2 ząbki czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie.
5. Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut, żeby ser zdążył się lekko roztopić.