Prosta i pyszna pieczeń rzymska. Próbowaliście kiedykolwiek?
[caption id="attachment_198810" align="aligncenter" width="640"] ????????????????????????????????????[/caption]składniki:
- 600 g mielonej wieprzowiny, niezbyt chudej (np. z łopatki)
- 50 g czerstwej bułki, pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula (100 g), drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 jajko
- ok. ½ łyżeczki grubej soli morskiej
- ok. ⅛ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ¼ szklanki natki pietruszki, posiekanej
- ¼ szklanki bułki tartej
przyrządzanie:
Mięso wyjmij z lodówki bezpośrednio przed robieniem pieczeni.
Bułkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa.
Cebulę przesmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty. Przestudź i dodaj do mięsa.
Mięso wyrób szybko, ale dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, jajkiem, oraz solą i pierzem do smaku. Wymieszaj z natką pietruszki.
Keksówkę o wymiarach około 22×10 cm posyp bułką tartą. Mięsną masę włóż do formy dociskając dobrze, by nie zostawić w środku wolnych przestrzeni. Bułką posyp też wierzch klopsa.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut, następnie wyjmij klops z foremki i dopiecz sam przez kolejnych 15 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i odczekaj kwadrans przed pokrojeniem.