Banalna do przygotowania tarta szpinakowa. Możesz ją zjeść na zimno lub ciepło. Oto sprawdzony i bardzo lubiany przez Was przepis.
składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy Nadzienie:
- 500 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany
- 2 jaja
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.