Bułki drożdżowe z serem to dobra alternatywa dla sklepowych ciastek. Wykonanie jest banalne i zanim się obejrzysz ciepłe bułeczki znikną z talerza!
składniki:
- zaczyn drożdżowy:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- ciasto:
- 80 g masła niesolonego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- nadzienie:
- 280 g twarogu śmietankowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- skórka z otartej dużej cytryny
- garść suszonej żurawiny
- do pieczenia:
- 1 małe jajko "zerówka"
- 1 łyżka mleka
przyrządzanie:
- Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
- Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy w misce trzepaczką.
- Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).
PRZEPIS NA : AROMATYCZNY GULASZ Z JAGNIĘCINY >>>