Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Proste buły serowe ze skórką cytrynową

Bułki drożdżowe z serem to dobra alternatywa dla sklepowych ciastek. Wykonanie jest banalne i zanim się obejrzysz ciepłe bułeczki znikną z talerza!

drozdzowka-z-serem-1-105g

składniki:

  • zaczyn drożdżowy:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • ciasto:
  • 80 g masła niesolonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 280 g twarogu śmietankowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • skórka z otartej dużej cytryny
  • garść suszonej żurawiny
  • do pieczenia:
  • 1 małe jajko "zerówka"
  • 1 łyżka mleka

przyrządzanie:

  • Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
  • Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy w misce trzepaczką.
  • Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).

PRZEPIS NA : AROMATYCZNY GULASZ Z JAGNIĘCINY >>>