Ciasteczka błyskawiczne w przygotowaniu gdzie główną bazę stanowią płatki kukurydziane!
składniki:
100 g masła lub margaryny
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych + ok. 2 łyżki do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
przyrządzanie:
Masło ucieramy z cukrem, olejem i wanilią. Dodajemy żółtko, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki płatków. Miksujemy do uzyskania wilgotnych okruszków.
Zagniatamy ciasto, dodając wodę. Rozwałkowujemy, podsypując mąką na grubość kilku mm i wycinamy ciasteczka. Posypujemy je resztą pokruszonych płatków, które delikatnie dociskamy.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż się zezłocą.