Szybciutkie ciacho kawowe z nutą czekolady. Idealne dla gości. Uda się nawet największej ciastowej łamadze!
[caption id="attachment_205557" align="aligncenter" width="1000"]
piece of chocolate cake with mint leaves, top view[/caption]
składniki:
Spód biszkoptowy
- 4 jakja
- 80 g cukru pudru
- 70 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka żelatyny
przyrządzanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, ciągle mieszając. Następnie dodawać po jednym żółtku.
- Kakao i mąkę przesiać i dodać do białek.
- Ciasto przelać do formy, nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
- Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wody.
- Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Dodajemy serek , kawę i żelatynę. Można dodać kawowego likieru do smaku.
- Biszkopt przecinamy wzdłuż i przekładamy kremem.
- Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














