Idealne na lato.
składniki:
- 250 g masła
- 150g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- owoce np. brzoskwinie z puszki
- truskawki
- łyżka masła lub innego tłuszzcu do formy, bułka tarta lub wiórki kokos.
przyrządzanie:
- Masło ucieramy z cukrem dodając po 1 jajku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
- Tortownicę ok. 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wykładamy ciasto, a na nie owoce np. pokrojone brzoskwinie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra/ dół ) na około 40 – 45 minut.
- Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem..