Najprostsze pod słońcem ciasto z rabarbarem!
składniki:
1 łyżka octu
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
1, 5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
4 łodygi rabarbaru, garść porzeczek
przyrządzanie:
Rabarbar, porzeczki umyj dokładnie. Pokrój rabarbar na małe kawałeczki. Wszystkie inne składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Teraz rozbij jaja do miski, dosyp cukier, cukier wanilinowy, zacznij ubijać na białą masę.
Powoli, partiami dosypuj mąkę, proszek do pieczenia, olej. Miksuj jeszcze momencik na małych obrotach. Przygotuj blaszkę, wlej na nią ciasto. Na ciasto połóż garść porzeczek, rabarbar. Całość pieczemy w 180 st. C przez 1 h