Ciekawie wygląda i niesamowicie smakuje. A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem