Zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu chleb z amarantusem.
składniki:
3 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki żytniej (z pełnego przemiału)
1 szkalnka ugotowanego na gęsto amarantusa
¾ szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki białej
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
3 łyżki drożdży suchych
0,5 szklanki mleka (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Amarantus podprażamy na suchej patelni na jasno złoty kolor, a potem gotujemy z wodą na gęsto i po ostudzeniu dodajemy do reszty składników (o.5 szklanki amarantusa +1,5 szklanki wody gotujemy na małym ogniu ok. 15 min).
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy wszystkie suche składniki oraz ugotowany i ostudzony amarantus. Dodajemy powoli wodę i ciągle wyrabiamy ciasto.
- Po wymieszaniu wszystkich składników, odstawiamy ciasto chlebowe do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).
- Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze raz, wykładamy do blaszek i dajemy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C ok. 1 godz. i 15 min. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki chleba.