W święta warto postawić na domowe wypieki. Kiedy piekarnik szaleje,z łatwością znajdziemy warunki, aby nasz chleb doskonale wyrósł i upiekł się w odpowiedniej temperaturze. Świeży, chrupiący, a przede wszystkim domowy! Pieczywo ze sprawdzonych składników i bez dodatku spulchniaczy jest zdrowe i musi znaleźć się w jadłospisie każdego z nas!
składniki:
Składniki rozczynu:
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki mąki
- Składniki ciasta:
- litr letniej wody
- 1 kg mąki
- 5 torebek pokrzywy ekspresowej (możesz dostać ją w aptece)
- 3 łyżeczki siemienia lnianego
- 3 łyżeczki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka soli
przyrządzanie:
- Do naczynia wrzuć drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłej wody oraz 3 łyżki mąki.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, robiąc chlebowy rozczyn.
- Następnie pozostaw go w chłodnym miejscu na około 15 minut.
- Do schłodzonego rozczynu wlej litr letniej wody, a następnie dodaj wszystkie zioła i nasiona.
- Całość należy wymieszać łyżką, a zakryte naczynie wstawić do zlewu z ciepłą wodą na około 30 minut i odczekać aż zwiększy swoją objętość.
- Pamiętaj, aby ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek, co zapobiegnie przywieraniu ciasta.
- Bochenek należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około godzinę.