Zaczęliśmy już zbierać świąteczne inspiracje. Jeżeli uwielbiacie makowiec, ale nie lubicie długo stać w kuchni w celu jego przygotowania, powinniście poznać ten przepis. Ciasto jest przepyszne, wilgotne i banalnie proste w wykonaniu.
składniki:
- 200g – 250 g suchego maku
- 700g obranych jabłek
- 150g masła
- 200g cukru
- 6 czubatych łyżek kaszy manny
- 6 jajek z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
przyrządzanie:
Opłucz mak, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie osącz go sicie i zmiel w maszynce (drobne sitko!) 3 razy.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Okrągłą formę do pieczenia (tortownicę) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na sicie, żeby odcisnąć sok.
Ubij sztywną pianę z białek ze szczypty soli, a następnie odstaw ją na bok.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka, mak i pozostałe składniki ciasta. Na końcu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, jabłka i w całość wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.
Ciasto wyłóż do szczelnej tortownicy. Piecz przez 1 godzinę.