Wegański mus czekoladowy z pomarańczą, masłem orzechowym z dodatkiem mrożonych malin. Wspaniale smakuje i do tego jest bardzo łatwy w przygotowaniu wystarczy dobrze schłodzona woda z cieciorki ( aquafaba) gorzka czekolada i ulubiony słodzik.
składniki:
- 150 ml w aquafaby czyli wody po cieciorce z puszki lub ze słoika
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mrożonych malin lub truskawek
przyrządzanie:
- W garnuszku roztapiam olej koksowy wraz z masłem orzechowym. ( Cały czas mieszam) Dodaję połamane kostki czekolady, skórkę z pomarańczy i mieszam do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia.
- Wodę z cieciorki odlewam do miseczki, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę ( około 3-4 minut) do piany dodaję cukier i delikatnie miksuję.
- Na koniec wlewam rozpuszczoną ( zimną) czekoladę i delikatnie mieszam szpatułką lub łyżką.
- Mus przelewam do małych słoiczków, wkładam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dekoruję dowolnymi owocami
uwagi: