Chrupiąca skórka, mięciutki środek, chleb wymarzony, a na dodatek łatwy w wypieczeniu. Sprawdź, a zrezygnujesz z kupnych odpowiedników!
składniki:
Podstawa:
żeliwny lub gliniany garnek z pokrywą
- 420 g mąki pszennej
- 300 ml wody (chłodnej)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy do głębokiej misy, dodajemy sól i mieszamy.
- Do innego naczynia wlewamy wodę, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą, a ciasto będzie klejące.
- Misę przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej zostawić na noc).
- Ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką (warto również posypać mąką ręce).
- Z ciasta formujemy kulę, zawijając boki ciasta do środka.
- Ciasto umieszczamy na czystej, posypanej mąką ściereczce (łączeniem do dołu). Rogami ściereczki przykrywamy ciasto, pozostawiamy na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- 30 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 *C (razem z naczyniem, w którym będzie pieczony chleb).
- Wyjmujemy gorące naczynie, zdejmujemy pokrywkę i wkładamy do środka wyrośnięte ciasto (łączeniem do góry).
- Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy również od razu z naczynia (jeśli możemy bez poparzenia).
- Kroić możemy dopiero po 1-2 godz., jak chlebek przestygnie.
Lubisz domowe wypieki? Zobacz też: Pączki z bitą śmietaną