Pyszne rurki z bitą śmietaną dla wielu osób to wspomnienie związane z wakacjami lub dzieciństwem. Dziś trochę w szybszej wersji z ciasta francuskiego. Idealne na tłusty czwartek!
składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru do masy i 1 łyżka do późniejszego posypania (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę)
- opcjonalnie do masy możemy dodać również wiórki kokosowe
przyrządzanie:
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Prostokąt kroimy na podłużne paski, mniej więcej o szerokości 1,5 – 2 cm.
- Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (lub inny przedmiot, który można wkładać do piekarnika i ma podobny kształt.
- Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy rurki do przestygnięcia po czym zdejmujemy je z metalowych foremek.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej na sztywno śmietany możemy dodać wiórki kokosowe.
- Masę przekładamy do szprycy i wypełniamy nią rurki.
- Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














