Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Prosty przepis na: Francuskie rurki z bitą śmietaną

Pyszne rurki z bitą śmietaną dla wielu osób to wspomnienie związane z wakacjami lub dzieciństwem. Dziś trochę w szybszej wersji z ciasta francuskiego. Idealne na tłusty czwartek!

Puff pastries filled with whipped cream in powder sugar coating

składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru do masy i 1 łyżka do późniejszego posypania (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę)
  • opcjonalnie do masy możemy dodać również wiórki kokosowe

przyrządzanie:

  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Prostokąt kroimy na podłużne paski, mniej więcej o szerokości 1,5 – 2 cm.
  • Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (lub inny przedmiot, który można wkładać do piekarnika i ma podobny kształt.
  • Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy rurki do przestygnięcia po czym zdejmujemy je z metalowych foremek.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej na sztywno śmietany możemy dodać wiórki kokosowe.
  • Masę przekładamy do szprycy i wypełniamy nią rurki.
  • Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.

 

Zobacz też przepis na: Proste Tiramisu bez jajek