Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Prosty przepis na: Francuskie rurki z bitą śmietaną

Pyszne rurki z bitą śmietaną dla wielu osób to wspomnienie związane z wakacjami lub dzieciństwem. Dziś trochę w szybszej wersji z ciasta francuskiego. Idealne na tłusty czwartek!

Puff pastries filled with whipped cream in powder sugar coating

składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru do masy i 1 łyżka do późniejszego posypania (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę)
  • opcjonalnie do masy możemy dodać również wiórki kokosowe

przyrządzanie:

  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Prostokąt kroimy na podłużne paski, mniej więcej o szerokości 1,5 – 2 cm.
  • Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (lub inny przedmiot, który można wkładać do piekarnika i ma podobny kształt.
  • Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy rurki do przestygnięcia po czym zdejmujemy je z metalowych foremek.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej na sztywno śmietany możemy dodać wiórki kokosowe.
  • Masę przekładamy do szprycy i wypełniamy nią rurki.
  • Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.

 

Zobacz też przepis na: Proste Tiramisu bez jajek