Pyszne rurki z bitą śmietaną dla wielu osób to wspomnienie związane z wakacjami lub dzieciństwem. Dziś trochę w szybszej wersji z ciasta francuskiego. Idealne na tłusty czwartek!
składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru do masy i 1 łyżka do późniejszego posypania (można dać odrobinę więcej, jeśli wolicie słodszą masę)
- opcjonalnie do masy możemy dodać również wiórki kokosowe
przyrządzanie:
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Prostokąt kroimy na podłużne paski, mniej więcej o szerokości 1,5 – 2 cm.
- Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (lub inny przedmiot, który można wkładać do piekarnika i ma podobny kształt.
- Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy rurki do przestygnięcia po czym zdejmujemy je z metalowych foremek.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej na sztywno śmietany możemy dodać wiórki kokosowe.
- Masę przekładamy do szprycy i wypełniamy nią rurki.
- Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.