Prosty, sprawdzony, powielany od wielu pokoleń przepis na MOSKOLE.
składniki:
- około 400 gram starych ziemniaków
- mąka
- jajko
- przyprawy- pieprz, sól
przyrządzanie:
Umyj ziemniaki,następnie obierz je ze skórki i pokrój na kawałki dowolnego rozmiaru. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy je odcedzisz i lekko wystygną potraktuj je blenderem na gładką masę, albo przepuść przez maszynkę do mielenia.
Masę przełóż na blat i dodaj resztę składników czyli jajo, mąkę, sól i pieprz. Wyrób z tego ciasto. Dosypuj mąki, aż do momentu gdy ciasto przestanie się lepić do rąk.
Z tak powstałego ciasta uformuj cienkie, ale nie bardzo cienkie placuszki.
Rozgrzej patelnie na sucho, nie dodając tłuszczu. Ułóż na niej po kilka placuszków i piecz do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich skórka stwardnieje.