Sezon na szparagi w pełni, dlatego najwyższy czas je wykorzystać i wykonać z nich pyszne i zdrowe dania. Zupa krem z zielonych szparagów to jedno z nich. A my znamy najprostszy przepis.
składniki:
- 1 pęczek - zielonych szparagów
- 1 l - wywaru jarzynowego
- 2 łyżki - mascarpone
- 2 łyżki - soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok.
Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki.
W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody, Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem.
Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy