Miso to japoński wywar z warzyw. Idealna na zimowe mrozy, rozgrzeje, wzmocni odporność, pobudzi zmysły. Poznajcie prosty przepis na tę orientalną zupę.
składniki:
500 ml wod
2 – 3 łyżki jasnej pasty miso
połowa pęczka cebuli dymki
100 gramów tofu
1 arkusz glonów nori
jarmuż
jajko
sos sojowy
przyrządzanie:
1.W średnim rondlu zagotuj wodę i dodaj pokrojone glony nory w małe prostokąty. Zagotuj i trzymaj na bardzo małym, lub nawet wyłączonym ogniu. Dodaj pastę miso i dokładnie ją wymieszaj.
2. Tofu pokrój w kostkę, posiekaj dymkę oraz jarmuż i dodaj je do gorącej zupy. Dodaj sos sojowy.
3. Ugotuj jajko na twardo.
4. Podaj zupę z jajkiem w miseczkach.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem