Aksamitny, rozpływający się w ustach... Prawdziwe niebo w gębie! A do tego banalnie prosty w przygotowaniu. Piankowy sernik zasmakuje każdemu. Sprawdźcie sami!
składniki:
- 250 g mielonego sera białego
- 2 jajka
- 4 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej, aluminiowej formy keksowej o wymiarach 27×8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, wtedy nie będzie z wierzchu bardzo ciemny. Odstawić do całkowitego ostudzenia sernika.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe