Kompot był niegdyś najpopularniejszym napojem królującym na polskich stołach. Jednak z biegiem czasu owocowy przysmak odchodzi w zapomnienie. Tęsknicie za tym smakiem? Już teraz możecie przywrócić tradycje i same robić kompot w swoim domu. Warto zacząć od zaraz, poćwicz przed świętami, by zabłysnąć własnym wyrobem przy świątecznym stole.

czas: 30 minut
składniki:
- 500 g owoców
- 2 litry wody
- 4-5 łyżek cukru
- opcjonalnie: 2-3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 plasterki cytryny, kilka listków mięty
przyrządzanie:
- Umyte owoce (np. maliny, jeżyny, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka) wrzucić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Gdy kompot trochę ostygnie dodać cukier i nalać najlepiej do wysokich szklanek (razem z owocami).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













