Kompot był niegdyś najpopularniejszym napojem królującym na polskich stołach. Jednak z biegiem czasu owocowy przysmak odchodzi w zapomnienie. Tęsknicie za tym smakiem? Już teraz możecie przywrócić tradycje i same robić kompot w swoim domu. Warto zacząć od zaraz, poćwicz przed świętami, by zabłysnąć własnym wyrobem przy świątecznym stole.
czas: 30 minut
składniki:
- 500 g owoców
- 2 litry wody
- 4-5 łyżek cukru
- opcjonalnie: 2-3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 plasterki cytryny, kilka listków mięty
przyrządzanie:
- Umyte owoce (np. maliny, jeżyny, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka) wrzucić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Gdy kompot trochę ostygnie dodać cukier i nalać najlepiej do wysokich szklanek (razem z owocami).